دکتر مریم شریفی
Search
Close this search box.

همه چیز درباره توده فیبروآدنوم

آیا تا به حال اسم فیبروآدنوم را شنیده اید؟ آیا درباره ی سرطان های پستان یا کیست های پستان اطلاع دارید؟ رایج ترین توده ی غیر سرطانی که در پستان به وجود می آید، فیبروآدنوم است. هنگامی که یک خانم وجود این توده ها را در پستان خود متوجه می شود، احساس نگرانی شدیدی در وی به وجود می آید و موجب مراجعه سریع او به متخصص یا جراح پستان می شود. لازم است بدانید جای نگرانی نیست. فیبروآدنوم یک توده ی خوش خیم است. در این مقاله قصد داریم به بررسی توده های فیبروآدنوم، توسط بهترین متخصص سرطان پستان  بپردازیم.

بسیاری از خانم‌ ها ممکن است در سینه هایشان توده های کوچکی را احساس کنند که این موضوع باعث بروز نگرانی‌ هایی در آن ها می‌ گردد. اما می‌ توان گفت هر توده ایی که در سینه ایجاد می‌ شود سرطان پستان، نمی باشد. و ممکن است جزء توده های خوش خیم سینه باشد. توده فیبروآدنوم از توده های خوش خیمی است که معمولاً در سینه خانم ها یافت می شود که بسیار شایع می باشد و ممکن است در سنین مختلف ایجاد شود.

نگاهی کلی به فیبروآدنومفیبروآدنوم یعنی چه؟

همان طور که گفتیم فیبروآدنوم نوعی توده ی خوش خیم است و موجب افزایش احتمال سرطان پستان نمی شود. رایج ترین رده ی سنی که این توده به وجود می آید، رده ی سنی زیر 30 سال است.می توانیم بگوییم 75 درصد از بانوان یک عدد از این توده در سینه ی خود دارند اما ممکن است در موارد دیگر بیش از یک توده در همان پستان و یا پستان مقابل وجود داشته باشد. در فیلم زیر نمونه جراحی فیبروآدنوم و خارج کردن آن از سینه را می بینیم:

به طور کلی می‌ توان گفت به توده هایی که غیر سرطانی و جامد هستند و معمولاً در خانم‌ ها در سنین مختلف دیده می‌ شوند توده فیبروآدنوم گفته می شود.

اگر بخواهیم این توده را از نظر شکل ظاهری توصیف کنیم بهتر است بگوییم که حالت لاستیکی و نرمی دارد که شکل مشخصی دارد و کمی سفت نیز می باشد. این توده ها در سایز های مختلفی موجود می باشند و ممکن است بزرگ یا کوچک شود. مثلا زمانی که خانم باردار است یا در حال گذراندن درمان های هورمونی قرار دارد این توده ها بزرگ می ‌شوند و پس از آن دوباره کوچک خواهند شد.

معمولا توده فیبروآدنوم در هر دو سینه بیمار دیده می‌ شود اما در بعضی از موارد ممکن است تنها یک سینه را درگیر کند. همچنین تعداد توده ها در افراد مختلف نیز متفاوت می باشد. درباره جراحی پروتز سینه و بهبود ظاهر خود بخوانید.

علائم فیبروآدنوم چیست؟

فیبروآدنوم بر خلاف دیگر کیست های پستان که با آب پر شده اند، از سلول ساخته شده است که به آن solid mass می گویند. شاید برای شما سوال باشد این توده چه علائمی دارد؟

  • این توده به خوبی با دست قابل لمس است. یعنی اگر یک خانم با دست پستان خود را معاینه کند، اگر پستان وی دارای توده باشد، توده در زیر دست او حرکت می کند.
  • شکل این توده گرد مانند است.
  • این توده نرم و لاستیکی مانند است.
  • معمولا این توده درد ندارد اما در برخی موارد هنگام لمس توده با احساس درد همراه است.
  • سایز این نوع توده ها بین 2 تا 10 سانتی متر است. البته اغلب این توده ها سایزی کمتر از 2 سانتی متر دارند اما اگر سایز آن ها بیش از 5 سانتی متر باشد به آن ها توده فیبروآدنوم غول آسا می گویند. این توده ها با گذر زمان به خصوص در دوران بارداری یا شیردهی بزرگ تر می شوند.

علت به وجود آمدن فیبروآدنوم چیست؟

پستان هر خانمی از سلول ها و بافت هایی تشکیل شده است. این سلول ها به شرح زیر هستند:

  • سلول های لوبول: سلول های لوبول سلول های شیرساز هستند.
  • داکت ها: دسته ای از سلول ها وظیفه دارند شیری که در سلول های شیرساز ساخته می شود را به نوک پستان انتقال دهند. این نوع سلول ها را مجاری شیری یا داکت می گویند.
  • بافت های چربی: این نوع بافت موجب شکل دهی به پستان می شود.

توده ی فیبروآدنوم در ابتدا از یک سلول لوبول تشکیل می شود و داکت ها و بافت های چربی در پیرامون آن هستند. این توده حدود مشخص دارد و به آسانی مثل یک تیله زیر دست حرکت می کند.توده فیبروآدنوم معمولاً قبل از رسیدن خانم ها به دوره یائسگی ایجاد می شود

و در دوران بارداری و همچنین زمانی که داروهای هورمونی مصرف می ‌شود اندازه و سایز آن ها بزرگ‌ تر می‌ شود. اما زمانی که خانم ها وارد دوران یائسگی می شوند و تولید هورمون ‌های زنانه در آن ها کاهش پیدا می‌ کند این توده ها نیز کوچک تر خواهد شد.

می توانیم بگوییم ایجاد فیبروآدنوم دلیل خاصی ندارد و به طور شایع در سنین کمتر از 30 سال ایجاد می شود.

توده فیبروآدنوم به چند دسته تقسیم می شوند؟ 

فیبروآدنوم ساده

این توده ها معمولاً سایز های بسیار کوچکی دارند و کمتر از ۲ سانتیمتر می باشد. ابتلا به سرطان در آن وجود ندارد.

فیبروآدنوم پیچیده

این توده ها ممکن است دچار تغییراتی شود. مثلاً سلول های آن بیش از حد رشد کنند و برای تشخیص آن باید حتما آزمایشات پاتولوژی و بیوپسی انجام شود.

فیبروآدنوم نوجوانان

این نوع از توده ها معمولاً در نوجوانان دیده می‌ شود و در دختران جوان ۱۰ تا ۱۸ ساله بروز می کند.

فیبروآدنوم غول پیکر

این توده ها اندازه بسیار بزرگی دارد و می ‌تواند در سایزهای بزرگ یافت شود. مثلاً در بعضی از افراد حدود ۵ سانتی متر رشد خواهد کرد. و معمولاً پزشکان برای درمان از جراحی استفاده می کنند.

تومورهای فیلود

تومورهای فیلود نوعی از توده‌ های پستانی می‌ باشد که از نظر ظاهری شباهت بسیار زیادی به توده فیبروآدنوم دارد. اما این نوع توده ها باید هرچه سریع تر جراحی شود زیرا احتمال ایجاد سرطان در آن ها وجود دارد.

فیبروآدنوم چگونه تشخیص داده می شود؟

معمولا هنگامی که یک خانم توده ای را در پستان خود لمس می کند به متخصص پستان مراجعه می کند. پزشک متخصص پستان ابتدا ناحیه پستان و زیر بغل را به صورت دقیق معاینه می کند و اگر توده ای با مشخصات ذکر شده مشاهده کند، اقدام به تصویر برداری از پستان می کند. روش های تشخیص به شرح زیر هستند:

  • سونوگرافی: در این روش امواج صوتی به پستان فرستاده می شوند و با استفاده از خاصیت برگشت پذیری آن ها، پزشک متخصص از پستان ها و ناحیه زیر بغل تصویر برداری می کند. این روش تصویر برداری به خصوص برای خانم های جوان که پستان آن ها پر و متراکم است، کاربرد دارد.
  • ماموگرافی: در این روش پزشک با استفاده از اشعه ی ایکس تصویربرداری را انجام می دهد.

درمان فیبروآدنوم چیست؟

بعد از این که جراح پستان وجود توده ی فیبروآدنوم را در پستان تایید کرد می تواند با استفاده از عمل جراحی این توده را خارج کند.

شایان ذکر است این توده ها پیشگیری خاصی ندارند و برای آن ها روش پیشگیری تا به حل ذکر نشده است. همچنین اگر خانمی قصد دارد باردار شود و پستان وی حاوی توده فیبروآدنوم است، باید قبل از بارداری توده را از پستان خارج کند زیرا بعد از بارداری سایز توده تغییر می کند.

سوالات متداول

درمان فیبروآدنوم چیست؟

بعد از این که جراح پستان وجود توده ی فیبروآدنوم را در پستان تایید کرد می تواند با استفاده از عمل جراحی این توده را خارج کند.
شایان ذکر است این توده ها پیشگیری خاصی ندارند و برای آن ها روش پیشگیری تا به حل ذکر نشده است. همچنین اگر خانمی قصد دارد باردار شود و پستان وی حاوی توده فیبروآدنوم است، باید قبل از بارداری توده را از پستان خارج کند زیرا بعد از بارداری سایز توده تغییر می کند.

آیا توده فیبروآدنوم با درد همراه است؟

معمولاً توده فیبروآدنوم بدون هیچ گونه دردی می باشد و حتی در توده های بزرگ نیز داشتن درد گزارش نشده است. ولی در صورتی که در ناحیه سینه توده هایی وجود دارد که همراه با درد می باشد باید سریعاً به پزشک مراجعه کرد و مورد معاینه قرار گرفت.

آیا توده فیبروآدنوم عوارض جانبی دارد؟ 

این توده ها معمولاً مشکلات خاصی را برای بیمار به همراه نخواهد داشت. و ریسک ابتلا به سرطان در آن ها بسیار پایین است. اما توده فیبروآدنوم پیچیده ممکن است باعث ایجاد سرطان سینه در افراد گردد. و حتماً باید توسط پزشک متخصص و با تجربه تحت درمان قرار گیرد. همچنین توده فیلود به دلیل ماهیت متفاوت و خاصی که نسبت به دیگر توده ها دارد باید سریعا خارج گردد.

در انتها می توانید سوالات خود را از دکتر مریم شریفی متخصص و جراح پستان،سرطان و زیبایی و دارای بورد تخصصی جراح دانشگاه علوم پزشکی تهران در بخش نظرات سایت بپرسید.

مطالب مرتبط
3 پاسخ
  1. خانم دکتر بسیار مهربان و خوش برخورد با دقت به نگرانی های بیمار گوش میدهند و ازشون امید میگیرم.
    امیدوارم که همیشه سلامت و موفق باشند.

  2. فیبروآدونم از سرطان بدتره من ۶ ساله دارم ۲ دفعه جراحی کردم هی رشد میکنه بدتر از همه اینکه خیلی درد داره و هیچ دارویی برای کوچیک کردن یا از بین بردن نداره فقط و فقط جراحی که افتضاحه این وضعیت!!!!!!!!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *