کیست سینه
کیست سینه به کیسه های پر آبی گفته می شود که در سینه می باشد. هر خانمی ممکن است در طول زندگی خود یک یا چند کیست را در سینه خود داشته باشد. این کیست ها باعث ایجاد سرطان سینه نمی شود. کیست ها شباهتی به تخم مرغ با لبه های مشخص دارد. همچنین ممکن است حالتی مانند انگور ، کوچک و پرآب داشته باشد و یا کاملا سفت باشد.
به طور کلی بیشتر زنان در طول زندگی خود کیست سینه را تجربه می کنند اما همیشه جای نگرانی نیست. اگر برخی مواقع وجود توده هایی در سینه شما دچار نگرانی میکند این مقاله برای شماست تا بیشتر با کیست سینه و علائم و خطرات آن آشنا شوید.
هورمون هایی که از تخمدان ها ترشح می شوند بر پدید آمدن تغیرات بافت سینه موثر هستند. پس از پایان دوره باروری و در دوران یائسگی به دلیل کاهش ترشحات تخمدان علائم کیست های سینه نیز از بین می روند.
نکته ای که باید به آن توجه کنید این است که کیست پستان با توده و تومور متفاوت است و هر توده ای که در بافت سینه احساس می شود تومور نمی باشد. کیست ها در واقع کیسه های پر از مایع در باففت سینه هستند که اندازه های متفاوتی دارند و صرفا بزرگی یا کوچکی آن ها نمی تواند بیانگر خطرناک بودن آن باشد. کیست های سینه می تواند به دو شکل کیست های ساده و کیست های کمپلکس باشند. کیست های ساده در هر اندازه ای مشکلی ایجاد نمی کنند و فقط ممکن است گاهی دردناک باشند. در مقابل کیست های کمپلکس دیواره های ضخیم تری داشته و توده های قابل لمس ایجاد می کنند. این کیست ها ممکن است مشکل ساز باشند و باید در صورت مشاهده به پزشک مراجعه کرده و آزمایشات و درمان پیگیری شود. کیست پستان در سنین 30 تا 55 سالگی می تواند ایجاد شود و همانطور که گفته شد با شروع یائسگی علائم آن فروکش می کند.
برای مطالعه درباره تفاوت تومور سینه با کیست سینه کلیک کنید
درباره تومور سینه باید گفت این تومور ها می توانند خوش خیم یا بد خیم باشند. تومور های پستان در بافت سینه تغیراتی ایجاد میکنند از این رو باید جدی گرفته شوند. همچنین این هتومور ها پس از تشکیل بر هورمون ها استروژن و پروژسترون نیز اثر میگذارند. تومور های پستان بسیار قابل توجه هستند و باید به سرعت برای درمان آن ها اقدام کرد.
آیا کیست سینه می تواند باعث سرطان سینه شود؟
خیر این تصور که کیست سینه به سرطان سینه منجر شود اشتباه است. اما اگر بعد از اطلاع از وجود کیست سینه متوجه تغیرات ظاهری در شکل و اندازه سینه خود شدید به متخصص پستان مراجعه کنید.در باره وجود کیست سینه در دوران شیردهی نیز باید گفت کیست سینه در فرایند شیردهی به نوزاد اخلال ایجاد نمی کند و فقط ممکن است در این دوران کمی اندازه کیست ها افزایش یابد.
چطور وجود کیست سینه تشخیص داده میشود؟
اگر متوجه تغیراتی در شکل و اندازه هر یک از پستان ها شدید و یا هر گونه درد در زیربغل خود احساس کردید باید به متخصص پستان مراجعه کرده تا مورد معاینه و درمان قرار بگیرید.اولین قدم تشخیص کیست پستان معاینه توسط پزشک است. درصورت وجود نشانه انجام تصویربرداری هایی همچون سونوگرافی و ماموگرافی تجویز می شود. در برخی موارد ممکن است نیاز به بافت برداری یا بیوپسی از بافت سینه باشد.
کیست های سینه اکثرا نیاز به درمان ندارد ولی باید تحت نظر جراح عمومی و یا جراح سینه باشید. زیرا در صورتی که این کیست ها بزرگ، دردناک و ناراحت کننده باشد باید سریعا درمان گردد. برای درمان این نوع از کیست ها معمولا مایع داخل کیست را خالی می کنند تا از درد آن کاسته شود.
کیست پستان ممکن است در همه خانم ها ایجاد شود ولی بیشتر خانم ها در سنین قبل از یائسگی و بین سن 35 تا 50 ساگی به کیست سینه مبتلا می شوند. بیشتر خانم هایی که به کیست سینه مبتلا می شوند، با درمان های غیر جراحی، کیستشان برطرف می شود.
تغییرات فیبروکیستیک
تغییرات فیبروکیستیک به حالتی در خانم ها گفته می شود که در پاتولوژی به شکل کیست های بسیار ریز در پستان ها مشخص می شود. ممکن است در این تغییرات اندازه کیست ها در پستان ها بزرگ شود و یا ریز بماند. همچنین این تغییرات به دلیل آن که در دوران قاعدگی برای هر خانمی ممکن است پیش بیاید، بیماری محسوب نمی شود. از نشانه های تغییرات فیبروکیستیک می توان به تورم، سنگینی و همچنین دردناک شدن پستان ها اشاره کرد.
با بالا رفتن هورمون های زنانه در زمان های نزدیک به دوران قاعدگی در خانم ها حالت فیبروکیستیک بروز می کند. در این دوران چون هورمون ها میزان زیاد تری در خون و بافت سینه ها، وجود دارد پستان ها دردناک می شود.
بعد از آن که دوران قاعدگی شروع می شود و هورمون های استروژن در خون کاهش یافت، درد در سینه ها به میزان زیادی کاهش می یابد.
اما در بعضی از خانم ها این درد ها ممکن است به طور همیشگی بوده و باعث نگرانی در خانم ها می شود. زیرا درد ها آزار دهنده است و یا تداوم دارد. با داشتن این علائم باید به متخصص مراجعه کنید، چون ممکن است به سرطان سینه مبتلا شده باشید. متخصص جراح سینه آزمایشات خاص و در صورت نیاز سونوگرافی و یا ماموگرافی از بیمار می خواد، تا توده ی داخل سینه تشخیص داده شود.
درمان کیست پستان
یکی از روش های درمان کیست سینه ، خالی کردن کیست های پر از مایع توسط سوزن مخصوص است.این روش بیوپسی سوزنی یا آسپراسیون نام دارد. در برخی مواقع لازم است برای برداشتن کیست ها از روش جراحی استفاده شود.
با رعایت برخی نکات ساده میتوانید عوارض و درد های ناشی از کیست پستان را کاهش دهید.یکی از توصیه های مفید کاهش مصرف کافئین است. کافئین باعت التهاب و درد در بافت سینه می شود و علائم سندروم پیش از قائدگی را نیز افزایش میدهد. تحقیقات نشان میدهد زنانی که مبتلا به فیبروکیستیک سینه بوده اند و مصرف کافئین را کاهش داده اند تا 60 درصد درد های سینه کاهش پیدا کرده است.کافئین چه در قهوه و چه در شکلات بهتر است محدود شود. درضمن مصرف کافئین پیش از انجام تصویربرداری ماموگرافی نیز ممنوع است چراکه موجب خطا در نتیجه میشود.
کاهش مصرف چربی در غذا نیز آثار مطلوبی در کاهش درد های ناشی از کیست سینه دارد.اگر در اثر مصرف قرص های هورمونی علائم فیبروکیستیک را مشاهده کردید از پزشک بخواهید درمان های دیگری را جایگزین کند. در انتها می توانید سوالات خود را از دکتر مریم شریفی متخصص و جراح پستان و زیبایی در بخش نظرات بپرسید.